C.H. Kappers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Kees Kappers

1916 - 1944

Kees wordt geboren op 25 juli 1916 in Winterswijk en woont in 'De Cantine' in Budel, waar hij werkt als douanebeambte bij grenspost De Kempen. Tijdens de Duitse bezetting is hij als lid van de Belgische Witte Brigade actief in het verzet, met name voor het Belgische Geheime Leger. Daarnaast heeft Kees zich aangesloten bij de verzetsgroep in Dorplein die zich bezighoudt met sabotageacties, het smokkelen van piloten en anderen naar België en het ontvoeren van NSB’ers. In deze verzetsgroep zitten behalve Kees ook de gebroeders Leo en Martin Looijmans, Antoon van der Putten, Theo Stevens en marechaussee Jan Zandvliet.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, laat de sabotageploeg een Duitse trein met SS’ers op de IJzeren Rijn ontsporen bij Dorplein. Vier van de zes verzetsplegers zijn bij de actie aanwezig en verstoppen zich in het riet van het Ringselven. Ze worden echter verraden door een NSB'er, ontdekt en ter plaatse door de SS’ers gemarteld, geslagen en uiteindelijk doodgeschoten. Kees is 28 jaar geworden.

Later die dag worden de gebroeders Looijmans opgepakt en naar de ontspoorde trein gebracht. Ook zij worden na langdurige martelingen geëxecuteerd en bij de spoorbaan achtergelaten. Alle zes worden ze begraven op de erebegraafplaats in Budel-Dorplein.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.