A.F. van Bergen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adrianus van Bergen

1914 - 1940

Adrianus wordt geboren op 18 juli 1914 in Roosendaal als zoon van NS-voorman en rangeerder Pieter Jan van Bergen en Antonetta Goderie. Na zijn schooltijd gaat hij werken als automonteur. In 1938 trouwt Adrianus met Jeanne Uijtdehaag. Kort voor de oorlog wordt hun zoon geboren.

Tijdens de mobilisatie wordt Adrianus als soldaat ingedeeld bij de infanterie en ingezet bij de verdediging van de Nederlandse oostgrens. Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen en de Nederlandse troepen zich moeten terugtrekken, vindt bij Mill een kortstondig, maar fel vuurgevecht plaats met de Duitsers. Eerder die dag kon een Duitse pantsertrein ongehinderd de Peel-Raamstelling passeren over het Duitsch Lijntje bij Gennep en een troepenmacht afzetten bij Zeeland. De Nederlandse verdedigers hebben het spoor bij Mill vervolgens met aspergeversperringen geblokkeerd, zodat de pantsertrein op zijn terugkeer hier ontspoort. Er barst een vuurgevecht los tussen de Duitsers op de trein en de Nederlandse verdedigers dat nog tot de volgende dag duurt. Nadat de Duitsers zwaar bombardementsvuur inzetten, worden de Nederlanders verslagen.

Adrianus sneuvelt die eerste oorlogsdag, tevens de eerste dag van de Slag bij Mill, als in de vroege ochtend zijn stelling wordt overvallen. Hij grijpt nog naar zijn karabijn, maar krijgt niet de kans zich te verweren en wordt ter plekke doodgeschoten. Adrianus is 25 jaar geworden. Na voor enige tijd in een veldgraf te hebben gelegen, vindt hij zijn laatste rustplaats thuis in Roosendaal.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

Van Adrianus van Bergen is inmiddels ook het certificaat geplaatst van de postume uitreiking van het Oorlogsherinneringskruis.

Cristel van Bergen zei op 16 september 2019

Wat een prachtig initiatief!

Cristel van Bergen zei op 16 september 2019

Ik mis in het verhaal van Adrianus van Bergen dat hij een zoontje van 4 maanden had (jan van bergen)

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 17 september 2019

@ Cristel van Bergen. Dank voor het compliment. en voor de aanvulling natuurlijk. De zoon was ons niet bekend. We gaan naar zijn gegevens zoeken.

Jan van Bergen zei op 17 september 2019

Ik ben de zoon van Adrianus van Bergen. GEBOREN 16-01-1940
Dus 4 maanden oud toen mijn vader sneuvelde. Kan misschien nog vermeld worden?.
Heel mooi initiatief deze site.
Groet. Jan van Bergen

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

@ Cristel van Bergen en Jan van Bergen. Zoals jullie kunnen zien is Jan / bent u) inmiddels opgenomen in het verhaal en de gegevens die daaronder staan. Beide bedankt voor de aanvulling

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.