Adrianus van Stiphout

1913 - 1940

Adrianus wordt geboren op 16 april 1913 in Erp als zoon van Adrianus van Stiphout senior en Maria Pepers. Hij woont in Nuenen c.a. in de buurtschap Nieuwe Dijk. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland toeneemt, wordt hij als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de mitrailleurcompagnie van het 3e Regiment Jagers. Begin mei 1940 wordt hij als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland gelegerd bij het Rotterdamse vliegveld Waalhaven.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit, om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen.

In de eerste uren van diezelfde dag voeren twee Duitse Heinkel-toestellen een luchtbombardement uit op Waalhaven, op de zuidelijke sector aan de Korperweg, waar de mitrailleurstellingen staan opgesteld van Adrianus’ onderdeel. Bij dit bombardement raakt Adrianus zwaar gewond. Hij wordt afgevoerd naar het Zuiderziekenhuis, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij bezwijkt diezelfde dag nog aan zijn verwondingen op 27-jarige leeftijd. Adrianus vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 3 januari 2018

Eenheid: M.C.-III-R.J.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.