J.T. Stevens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Theo Stevens

1923 - 1944

Theo wordt geboren op 20 september 1923 in Budel in een gezin met zeventien kinderen. Tijdens de Duitse bezetting is hij als lid van de verzetsgroep in Dorplein die zich bezig houdt met sabotageacties en het ontvoeren van NSB’ers. In deze verzetsgroep zitten behalve Theo ook Kees Kappers, de gebroeders Leo en Martin Looijmans, Antoon van der Putten en marechaussee Jan Zandvliet.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, laat de sabotageploeg een Duitse trein met SS’ers ontsporen bij Dorplein. Vier van de zes verzetsplegers zijn bij de actie aanwezig en verstoppen zich in het riet van het Ringselven. Ze worden echter ontdekt en ter plaatse door de SS’ers gemarteld, geslagen en uiteindelijk doodgeschoten. Theo is 20 jaar geworden.

Later die dag worden de gebroeders Looijmans opgepakt en naar de ontspoorde trein gebracht. Ook zij worden na langdurige martelingen geëxecuteerd en bij de spoorbaan achtergelaten.

De verzetsgroep wordt na de oorlog gezamenlijk begraven op de erebegraafplaats in Budel-Dorplein. Sinds 2005 draagt de Theo Stevenslaan in Dorplein zijn naam, nadat diezelfde weg tot dan toe abusievelijk naar zijn oudere, op 2-jarige leeftijd overleden broer Anton was genoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.