Adrianus van Tankeren

1926 - 1948

Adrianus wordt geboren op 19 februari 1926 in Princenhage bij Breda. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Harderwijk, waar hij als korporaal wordt ingedeeld bij de 35compagnie Aan- en Afvoertroepen (AAT), opgericht in het najaar van 1947.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband uitgezonden naar Nederlands-Indië, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. In januari 1948 vertrekt hij met de Grote Beer naar de Oost, waar hij een maand later aan land gaat bij Medan in Noord-Sumatra.

De Aan- en Afvoertroepen zijn belast met de logistieke ondersteuning van de Nederlandse troepenmacht. Ze vervoeren onder andere levensmiddelen, munitie en bouwmaterialen naar de aanvullingsstations. Speciale pelotons van de Aan- en Afvoertroepen houden zich bovendien bezig met voertuigreparatie.

Dit belangrijke ondersteunende werk is niet zonder gevaar, omdat de meeste werkzaamheden dichtbij het front plaatsvinden en de transporten regelmatig door guerrilla’s onder vuur worden genomen.

Tijdens uitvoering van zijn taak sneuvelt Adrianus op 7 december 1948 in Medan. Adrianus, 22 jaar, is het enige oorlogsslachtoffer van zijn compagnie. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.