J.J. van Tartwijk (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Joseph van Tartwijk

1916 - 1940

Joseph wordt geboren op 20 juli 1916 in Best. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt hij als soldaat ingedeeld bij de Grenadiers. Als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland wordt hij bij Den Haag gelegerd.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Die eerste dag van de oorlog komt het ook rond Den Haag op verschillende plaatsen tot felle gevechten tussen de Nederlandse verdedigers en de Duitse parachutisten.

Bij deze gevechten sneuvelt Joseph op 10 mei bij Loosduinen. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 3 januari 2018

Eenheid: 3-I-R.Gr.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.