Hendrikus Tellekamp

1898 - 1942

Hendrikus wordt geboren op 12 december 1898 in Breda. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij uiteindelijk de rang van sergeant-majoor bij de infanterie bekleedt.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Hendrikus onder de wapenen geroepen voor de verdediging van de kolonie in het noorden van Sumatra.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en geeft zich op 8 maart 1942 in Bandoeng over. De capitulerende legercommandant luitenant-generaal Hein ter Poorten geeft de eenheden elders op de archipel echter opdracht om de capitulatie te negeren en zelfstandig het verzet tegen de Japanners voort te zetten. De troepen in het noorden van Sumatra geven hier gehoor aan; zo duurt het uiteindelijk nog tot 28 maart voordat het KNIL hier wordt verslagen.

Henricus komt onder onbekende omstandigheden om het leven op 20 maart 1942 in de havenstad Kota Radja, het tegenwoordige Banda Aceh. Mogelijk is hij verongelukt of gesneuveld, maar het is ook niet uitgesloten dat hij na krijgsgevangenschap door de Japanners is geëxecuteerd. Hendrikus is 43 jaar geworden en rust op een nu onbekende plaats op Sumatra.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.