Gerrit Tameris (bron: J. Vos)

Gerrit Tameris

1909 - 1945

Gerrit wordt geboren op 12 september 1909 in Giessen. Met zijn vrouw Maaike Treffers en hun drie kinderen woont hij in Wijk bij Aalburg, waar hij zuivelhandelaar is.

Tijdens de Duitse bezetting sluit Gerrit zich aan bij de verzetsgroep van reservekapitein Huib van der Maaden, die in en rond het naburige Veen actief is. Naast Gerrit en Huib zijn bij deze groep ook Cor van Ballegooijen, Wim Colet, Kees Hazeleger en diens zwager uit Poederoijen, Adrianus van Zee, aangesloten.

Veel van het werk van de groep is onbekend gebleven, maar wel is bekend dat zij hulp hebben verleend aan onderduikers en vluchtelingen, met name verschillende joden uit Zaltbommel en een neergeschoten Engelse piloot.

De groep wordt verraden door een Duitse soldaat die door de verzetsgroep in vertrouwen was genomen. Eerder was de Duitser gedeserteerd, maar toen het Land van Heusden en Altena als gevolg van het Ardennenoffensief opnieuw vol stroomde met Duitse soldaten, meldde hij zich weer bij zijn eigen troepen en heeft de verzetsgroep toen verraden. Op Tweede Kerstdag 1944 wordt Gerrit met zijn kameraden opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt in de buurtschap Woeste Hoeve bij Apeldoorn een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. Rauter overleeft de aanslag, maar de dag daarna worden uit vergelding 274 eerder gevangengenomen verzetsstrijders gefusilleerd. De executies vinden plaats in Amsterdam, Amersfoort, fort De Bilt bij Utrecht, op de Waalsdorpervlakte en op de plaats van de aanslag zelf, Woeste Hoeve.

Gerrit is een van de Todeskandidaten die op 8 maart uit hun cel worden gelicht en naar fort De Bilt worden gevoerd. Daar wordt hij samen met zijn vijf kameraden van het Veense verzet en twaalf andere gevangenen gefusilleerd. Gerrit is 35 jaar geworden en rust op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Veen. Hij laat een weduwe en drie kinderen achter. In Veen houdt de Tamerisstraat zijn naam in herinnering.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Janvos zei op 13 januari 2018

Gerrit tameris gehuwd met Maaike treffers had drie kinderen ,Teuntje,Arie,Gerrit. Van beroep zuivelgsndelaar.
Maakte deel uit van de VEENSE verzetsgroep.
D.d.8 maart op fort de bilt gefusileerd als represaillemaatregel op de aanslag op rauter.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Bedankt voor de gegevens, Jan! Ik heb het verwerkt in ons bestand.

Tonny kool zei op 4 mei 2019

Gerrit tameris is /was mijn oom
Broer van mijn moeder Johanna en getrouwd met Jan kool

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Bedankt voor de reactie, Tonny. Mocht u nog herinneringen hebben aan uw oom die u met ons wilt delen, dan houden wij ons graag aanbevolen.

Anc Gillebaard… zei op 16 augustus 2019

Gerrit Tameris was mijn opa. Helaas heb ik hem niet gekend maar ken wel de verhalen van de aanslag op Rauter. Zijn zoon Gerrit Tameris is mijn vader.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 augustus 2019

Dag Anc, fijn dat u contact met ons hebt gezocht. Inmiddels weten we gelukkig alweer iets meer over het verzetswerk van uw opa, dus kunnen we ook Gerrit op gepaste wijze een plaats kunnen geven in de eregalerij.

Erik van Turnhout zei op 26 mei 2021

Beste Anc Gillebaard & Tonny Kool

Is Gerrit Tameris gemobiliseerd voor militaire dienst tijdens WO2 en maakte hij deel uit van het 17de regiment infanterie?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 26 mei 2021

Beste Erik, bedankt voor het stellen van je vraag. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat dit berichtje Anc en Tonny niet bereikt. Wanneer je wilt, kunnen we hun een mailtje sturen met de vraag of ze met jou contact opnemen. Achter de schermen kunnen wij dan eventueel jouw e-mailadres aan hen doorgeven (of we kunnen verwijzen naar deze pagina). We horen graag of we hierin iets voor je kunnen betekenen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.