C. van Ballegooijen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cor van Ballegooijen

1920 - 1945

Cor wordt op 18 augustus 1920 geboren in Veen en woont in het naburige Wijk en Aalburg, waar hij werkt als handelsagent.

Tijdens de Duitse bezetting sluit Cor zich aan bij de verzetsgroep van reservekapitein Huib van der Maaden, die in en rond Veen actief is. Naast Cor en Huib zijn bij deze groep ook Wim Colet, Gerrit Tameris, Kees Hazeleger en diens zwager uit Poederoijen, Adrianus van Zee, aangesloten.

Veel van het werk van de groep is onbekend gebleven, maar wel is bekend dat zij hulp hebben verleend aan onderduikers en vluchtelingen, met name verschillende joden uit Zaltbommel en een neergeschoten Engelse piloot.

De groep wordt verraden door een Duitse soldaat die door de verzetsgroep in vertrouwen was genomen. Eerder was de Duitser gedeserteerd, maar toen het Land van Heusden en Altena als gevolg van het Ardennenoffensief opnieuw vol stroomde met Duitse soldaten, meldde hij zich weer bij zijn eigen troepen en heeft de verzetsgroep toen verraden. Op Tweede Kerstdag 1944 wordt Cor met zijn kameraden opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt in de buurtschap Woeste Hoeve bij Apeldoorn een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. Rauter overleeft de aanslag, maar de dag daarna worden uit vergelding 274 eerder gevangengenomen verzetsstrijders gefusilleerd. De executies vinden plaats in Amsterdam, Amersfoort, fort De Bilt bij Utrecht, op de Waalsdorpervlakte en op de plaats van de aanslag zelf, Woeste Hoeve.

Cor is een van de Todeskandidaten die op 8 maart uit hun cel worden gelicht en naar fort De Bilt worden gevoerd. Daar wordt hij samen met zijn vijf kameraden van het Veense verzet en twaalf andere gevangenen gefusilleerd. Cor is 24 jaar geworden en rust op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Veen. Hij laat een weduwe met een kind achter. In Veen houdt het Van Ballegooijenhof zijn naam in herinnering.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan vos zei op 13 januari 2018

Cor van Ballegooijen was getrouwd met Maaike Timmermans ,en hadden een zoontje keesje.cor was vertegenwoordiger in bakkerijgrondstoffen.tweede kerstdag is deze opgepakt samen met H.v.d. Maaden(reservekapitein van het Nederlandse leger) A Tamerus,Adriaan van Zee uit Poederooijen ,C.hazeleger,w.colet.

De datum 8 maart 1945 zijn deze op fort de bilt als vergelding voor de aanslag op albin rauter gefusileerd.
Zij allen maakte deel uit van het verzet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.