Huib van der Maaden (bron: Verzetsplein)

Huib van der Maaden

1894 - 1945

Huib wordt geboren op 3 februari 1894 in de gemeente Wijk en Aalburg. Hij is getrouwd met Lis Roth, weduwe uit een eerder huwelijk. Huib is fruitteler en wordt tijdens zijn militaire dienst als reservekapitein ingedeeld bij de infanterie.

Tijdens de Duitse bezetting zet Huib zich in voor het verzet en organiseert een eigen groep die in het naburige Veen is gebaseerd. Bij deze groepen sluiten zich Cor van Ballegooijen, Wim Colet, Gerrit Tameris, Kees Hazeleger en diens zwager uit Poederoijen, Adrianus van Zee, aan.

Veel van het werk van de groep is onbekend gebleven, maar wel is bekend dat zij hulp hebben verleend aan onderduikers en vluchtelingen, met name aan verschillende joden uit Zaltbommel en een neergeschoten Engelse piloot.

De groep wordt verraden door een Duitse soldaat die door de verzetsgroep in vertrouwen was genomen. Eerder was de Duitser gedeserteerd, maar toen het Land van Heusden en Altena als gevolg van het Ardennenoffensief opnieuw vol stroomde met Duitse soldaten, meldde hij zich weer bij zijn eigen troepen en heeft de verzetsgroep toen verraden. Op Tweede Kerstdag 1944 wordt Huib met zijn kameraden opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt in de buurtschap Woeste Hoeve bij Apeldoorn een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. Rauter overleeft de aanslag, maar de dag daarna worden uit vergelding 274 eerder gevangengenomen verzetsstrijders gefusilleerd. De executies vinden plaats in Amsterdam, Amersfoort, fort De Bilt bij Utrecht, op de Waalsdorpervlakte en op de plaats van de aanslag zelf, Woeste Hoeve.

Huib is een van de Todeskandidaten die op 8 maart uit hun cel worden gelicht en naar fort De Bilt worden gevoerd. Daar wordt hij samen met zijn vijf kameraden van het Veense verzet en twaalf andere gevangenen gefusilleerd. Huib is 51 jaar geworden en rust op de gemeentelijke begraafplaats Rusthof in Wijk en Aalburg. Daar houdt de Kapitein H. van der Maadenstraat zijn naam in herinnering.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan vos zei op 13 januari 2018

Huibert van der Maaden was fruitkweker en had een hoenderpark.
Was gehuwd met wed.H.van der Maaden- Roth .
Dit echtpaar had geen kinderen.
Als ex reserve Kapitein van het Nederlandse leger had hij de leiding over de VEENSE verzetsploeg.
Ook hij is tweede kerstdag 1944 gearresteerd en afgevoerd naar gevangenis het Wolvenplein in Utrecht .
D.d. 8 maart op fort de bilt als represaillemaatregel voor de aanslag op albin rauter gefusileerd.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Hartstikke bedankt voor de informatie, Jan!

Kees van Everdingen zei op 21 januari 2018

C. de Gast en K. van Everdingen hebben een uitgebreid verhaal geschreven over de verzetsman Huibert van der Maaden en zijn Veense verzetsgroep in deel 25 van de ‘Historische Reeks Land van Heusden en Altena’ (ISBN-nummer: 978-90-819925-4-1).
Dit boek is aanwezig in de bibliotheken van het ‘BHIC’ en het ‘Streekarchief Langstraat Heusden Altena’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.