Antonie Maas, kort voor vertrek naar naar Indië in 1941 (bron: D.L. Maas)

ir. Antonie Maas

1916 - 1944

Antonie wordt geboren op 18 februari 1916 in het Zeeuwse Vrouwenpolder en woont in Boxtel. Als reserve 2e luitenant-ter-zee dient hij bij de Koninklijke Marine en wordt vanwege zijn opleiding tot ingenieur ingedeeld bij de Speciale Diensten. Ten tijde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bevindt hij zich in Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Ook Antonie wordt dan ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Antonie wordt rond deze tijd, begin maart 1942, krijgsgevangen genomen en naar de kampen afgevoerd. Daarna volgt transport naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent voor de gevangenen zeer lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl ze blootstaan aan mishandelingen, ongelukken en tropische ziekten. Ondertussen lijden ze ernstig gebrek aan adequate voeding, schoon water, medicijnen, kleding en onderdak. Ook geallieerde bombardementen op de grotere kampen eisen vele slachtoffers. Duizenden krijgsgevangenen komen door deze ontberingen om het leven, of keren terug met permanent lichamelijk en geestelijk trauma.

Antonie komt uiteindelijk terecht in Non Pladuk waar zich het grote basiskamp van de gehele spoorlijn bevindt, gelegen aan het Thaise beginpunt van de lijn. Van hieruit laden de gevangenen bouwmaterialen, munitie en voeding in voor vervoer naar de kampen verderop aan de lijn. Antonie wordt binnengebracht in het tijdelijke, tweede kamp dat in december 1943 door de gevangenen wordt gebouwd. Daar bezwijkt Antonie op 24 januari 1944 aan de geleden ontberingen op 27-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats van het Thaise Kanchanaburi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.