Jacobus Maas

1903 - 1945

Jacobus wordt geboren op 12 januari 1903 in Soerendonk. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL waar hij de rang van korporaal bekleedt en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Ook Jacobus wordt dan ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Vermoedelijk wordt ook Jacobus rond deze tijd, begin maart 1942, krijgsgevangen genomen en naar de kampen afgevoerd. Over wat er precies met Jacobus daarna is gebeurd, kan niets met zekerheid worden gezegd. Hij zou op 16 augustus 1945, een dag na de Japanse capitulatie, in Palembang op Sumatra zijn overleden. Mogelijk bevond hij zich daar in een Japans kamp en is hij aan de ontberingen van zijn gevangenschap bezweken. Jacobus is dan 42 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.