J.H. Maas (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Maas

1928 - 1949

Jan wordt geboren op 16 februari 1928 in Soerendonk in een gezin met negen kinderen. Hij staat bekend als rustig en gemakkelijk in de omgang. Al op jonge leeftijd gaat hij werken als boerenknecht. In zijn dorp is hij vendelier bij het Sint-Jansgilde. Opgeroepen voor de dienstplicht komt hij in 1948 op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt als soldaat wordt ingedeeld bij het 6e Bataljon Garde Regiment Jagers. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jan voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Begin februari 1949 vertrekt hij met de Groote Beer naar de Oost, waar hij na een zeereis van bijna een maand debarkeert in Soerabaja op Java.

Kort na aankomst wordt zijn eenheid achtereenvolgens gelegerd in de omgeving van Probolinggo en van Madioen. Niet lang daarna komt Jan in Poerwodadi terecht. Op 31 maart 1949 rijdt hij mee in een jeep door Madioen, als de chauffeur dan vanuit een hinderlaag wordt beschoten. De jeep raakt van de weg en stort in een ravijn, waar hij in brand vliegt. Alle inzittenden komen hierbij om het leven. Jan, dan nog geen maand in Indië, is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

In Soerendonk houdt niet alleen het Jan Maasplein zijn naam in herinnering, maar wordt jaarlijkse tijdens de Dodenherdenking door het gilde hulde gebracht aan hun omgekomen gildebroeder.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.