C.J. Maas (bron: Oorlogsgravenstichting)

Kees Maas

1926 - 1947

Kees wordt geboren op 8 april 1926 in Udenhout. Opgeroepen voor de dienstplicht meldt hij zich in 1947 bij de Koninklijke Landmacht in Vught, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij 4-10 Regiment Infanterie.

Vanwege het losgebarsten, revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Kees voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Begin februari vertrekt hij met de Johan van Oldenbarnevelt naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat in Batavia. Kees wordt aansluitend doorgestuurd naar Buitenzorg, waar hij wordt ingezet voor patrouilles en konvooibeveiliging.

Na lange, vruchteloze pogingen tussen Nederland en de Republiek om het Akkoord van Linggadjati uitgevoerd te krijgen, geven Den Haag en Batavia legercommandant S.H. Spoor toestemming om met ingang van 21 juli 1947 de Eerste Politionele Actie te beginnen. Doel is het weer onder Nederlandse controle brengen van economisch vitale gebieden op Java en Sumatra, om zo de Republiek naar de onderhandelingstafel te dwingen. Voor de Nederlandse militairen raken de gebeurtenissen na maandenlang wachten en beperkte acties langs de demarcatielijnen plotseling in een stroomversnelling. Kees wordt met zijn bataljon naar het zuiden gezonden, om daar posten in Tjitoeroeg, Tjigombong, Parakansalak en Poroengkoeda over te nemen van de Nederlandse grenadiers die dan verder oprukken.

Tactisch gezien is de Actie een succes; de weerstand van de revolutionairen is snel gebroken en alle militaire doelen worden gehaald. Diplomatiek loopt Nederland echter ernstige schade op en onder toenemende internationale druk wordt de Actie op 4 augustus beëindigd. Al snel dient zich een ander kritiek probleem voor; er moet nu een veel groter gebied veilig worden gesteld, wat de toch al overbelaste Nederlandse troepenmacht nog verder onder druk zet.

Op zondagmorgen 17 augustus, twee weken na het einde van de Actie, is Kees met een grote groep militairen in een vrachtwagen onderweg naar de H. Mis. Als de wagen bij Kratjak de brug over de Tjitcurcup passeert, worden ze vanuit een hinderlaag onder vuur genomen. Kees wordt bij deze aanval getroffen in arm en borst. De opgelopen verwondingen zijn hem fataal; nadat het konvooi in veiligheid is gebracht, wordt Kees levenloos in de wagen aangetroffen. Bij deze aanval zijn vier Nederlanders om het leven gekomen, onder wie ook korporaal Theo Vervuurt uit Neerkant. Kees is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Markus zei op 12 september 2019

Voor Alle Vughtenaren die gevallen zijn in de 2 WO.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.