W.J. Maas (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wim Maas

1927 - 1949

Wim wordt geboren op 13 maart 1927 in Someren-Dorp. Opgeroepen voor de dienstplicht komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-6 Regiment Infanterie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand aan land gaat in Semarang op Java.

Wims bataljon wordt overgebracht naar Pekalongan en begin mei gelegerd op verschillende posten in het binnenland voor patrouilles en zuiveringsacties. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 17 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Wim via Kartasoera naar Solo (Soerakarta) gezonden voor de zuivering en beveiliging van die stad. Ook verderop in Wonogiri en Klaten wordt het bataljon bij militaire operaties ingezet.

Na afloop van de Tweede Politionele Actie lijkt de rust grotendeels te zijn teruggekeerd, maar in de maanden daarna neemt het geweld van de revolutionaire strijders weer toe. Op 27 juni 1949 rijdt Wim in konvooi door Ponorodjo, als hij daar in een hinderlaag terechtkomt. Nadat zijn wagen op een mijn is gereden en van de weg raakt, wordt hij beschoten door revolutionaire strijders. In dat vuurgevecht kom Wim, 22 jaar oud, om het leven. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jo van der Vleuten zei op 14 september 2019

Ik was zijn vriendin

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 september 2019

Beste Jo van Vleuten. Dat zal een schok zijn geweest, toen het bericht van zijn overlijden arriveerde. Bewaart u nog veel goede herinneringen aan hem?

Jo zei op 17 september 2019

Ik ben op zijn begrafenis geweest die zijn ouders en fam voor hem hadden maar zijn echt graf is natuurlijk in Semarang ik heb foto’s die hij stuurden aan mij vanuit Indonesië en een bidprentje die ik kreeg bij de begrafenis en een grote foto voor mij van hem die ik van hem kreeg toen wij verkering kregen groet Jo van der Vleuten 89 jaar oud

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

Beste Jo van Vleuten. dierbare herinneringen dus! Dat is goed om te horen. Als u nog kans ziet om digitale foto's of scans van die foto's en het bidprentje in te sturen (of te laten insturen) dan zullen we ze hier nog bij zetten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.