Hendrik wordt geboren op 1 april 1904 in Hooge en Lage Zwaluwe als zoon van Wouter van der Made en Antonia Korenman. Hij heeft zich in Nederlands-Indië gevestigd, waar hij een boerderij heeft in Malang op Java.
Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog om geheel Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond heeft Hendrik zich bij de vrijwillige landstorm gemeld. Als infanterist wordt hij ingezet bij de verdediging van de kolonie.
De Japanse veldtocht waarin de belangrijkste strategische punten worden ingenomen, zou uiteindelijk drie maanden in beslag nemen en eindigen met de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942. De volgende dag wordt Hendrik op Java krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de kampen. Uiteindelijk volgt zijn deportatie naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.
Hendrik komt terecht in het grote Thaise kamp van Kanchanaburi, op 50 kilometer van het oostelijke einde van de lijn in Non Pladuk. Hier, aan het einde van de geasfalteerde weg, zijn behalve een werkkamp voor het spoor ook een hospitaal, een officierskamp en een vliegveld aanwezig. Kanchanaburi fungeert bovendien als doorgangskamp voor gevangenen die verderop aan de lijn worden ingezet.
De gevangenen maken er zeer lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl voeding en medicijnen schromelijk tekort schieten. Ondertussen staan de dwangarbeiders bloot aan mishandelingen, tropische ziekten en ongelukken die in hun verzwakte toestand vaak fataal aflopen.
Ook voor Hendrik zijn de ontberingen uiteindelijk te veel; hij wordt op 18 oktober 1943 met malaria opgenomen in de ziekenbarak van het kamp en bezwijkt daar enkele maanden later, op 11 januari 1944. Hendrik is 39 jaar geworden en rust op de oorlogsbegraafplaats in Kanchanaburi.
Reacties
Hendrik is de man van mijn oma haar zuster, t.w. Martha Hütten, overleden in 1995 te Breda. Er zijn volgens mij 2 kinderen t.w. Wouter en Erna??
Ik zou graag meer weten over deze kant van mijn voorouders.
Bedankt voor je reactie Wim. Bedoel je dat je wat meer aan stamboomonderzoek wilt doen of zou je graag met de kinderen van Hendrik in contact willen komen, of hun nazaten? Bij dat eerste kunnen we je uiteraard helpen (via onze website of ons forum), bij dat laatste is dat een stuk moeilijker omdat wij deze toch wat recente gegevens niet hebben of mogen verstrekken.
Heb je al wel eens geprobeerd om een oproep te plaatsen ergens, b.v. via sociale media of kranten?
Ik ben derde kind van Hendrik en Martha Hütten, Evert van der Made.
Zus van Martha in Nederland was Clara Hütten, wonend in Hilversum getrouwd met Wim Kelder? Kinderen van hen waren Jopie en Claartje.
Wouter, Erna en ik hebben daar nog gelogeerd *1948*. Wouter is overleden.
Goedemiddag Evert,
Wat leuk dat je reageert. Ik ben de kleinzoon van Clara Hütten en Willem Kelder en de zoon van Jopie. Ik ben ook wel eens bij jouw moeder in Breda geweest. Ik heb haar voor het laatst gezien in 1974 bij de begrafenis van Clara. Er was toen nog meer familie uit Duitsland w.o. Paul Hütten.
Ook ben ik bij toeval bij het graf van je vader in Kanchanaburi geweest.
Werkte jouw zus Erna niet op Curaçao? En zat Wouter niet in de sport?
Mijn moeder Jopie is in 2005 overleden. Haar zus Claartje in 1998 en Willem Kelder, mijn opa eind 1995.
Via internet was ik een beetje op zoek naar mijn voorouders. Bij Hütten in Siegburg liep ik een beetje vast, mede door gebrek aan info.
Ik zou het leuk vinden als ik contact met jou zou mogen leggen om meer te weten te komen over de familie van de kant van mijn oma en jouw moeder.
Dit kanaal lijkt mij niet het meest geëigend.
Als je wilt kun je mij via wimvandenhurk@ziggo.nl mailen of bellen/whatsappen via 0621453184.
Vast bedankt.
Vriendelijke groet,
Wim van den Hurk
Reactie toevoegen