Cor Bank in Engeland (bron: Waalwijk Wiki)

Cor Bank

1918 - 1943

Cor wordt op 27 augustus 1918 geboren in Breda en woont in Waalwijk. Wanneer de oorlog uitbreekt, is Cor begonnen met zijn opleiding tot vlieger in Vlissingen. Via Belgiƫ wijkt hij met leerling-vliegers en instructeurs via Frankrijk uit naar het Verenigd Koninkrijk. De groep hervat daar de opleiding. In juni 1942 wordt Cor ingedeeld bij het 320 squadron dat vanaf het vliegveld Bircham Newton in Norfolk kleine Duitse konvooien onder vuur neemt. Cor doet veel gevechtservaring op en boekt dusdanige successen dat hij eind mei 1943 zijn eigen vliegtuig krijgt toegewezen. Daarmee voert hij als commandant regelmatig aanvallen uit op Franse doelen.

Op 25 oktober 1943 valt het halve squadron het vliegveld bij Brest in Bretagne aan. Bij die aanval wordt Cors vliegtuig getroffen door Duits luchtafweergeschut. Cor zelf raakt gewond, maar weet desondanks een noodlanding te maken in Het Kanaal. De bemanning verlaat het zinkende vliegtuig, maar omdat de reddingsboot defect is, moeten ze op hun zwemvesten blijven drijven. Cor is dan al buiten bewustzijn en stervende. Na twee uur het hoofd boven water te hebben gehouden, vinden ze een rubberboot waarin ze het levenloze lichaam van Cor leggen, terwijl de rest zich aan het bootje vastklampt. Als een van de overlevenden plotseling kramp krijgt, komen de anderen hem te hulp, maar in de ontstane worsteling slaat het bootje om en zinkt Cors lichaam weg in de diepte. De drie overlevenden worden opgehaald door een Franse visser en in krijgsgevangenschap weggevoerd.

De familie Bank krijgt in mei 1945 definitieve bevestiging dat Cor is overleden. Hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.