W.H. van Balkom (bron: Het Grote Gebod)

Willy van Balkom

1899 - 1944

Willy wordt op 1 november 1899 geboren in Dussen en is loonwerker en visser. Op 29 maart 1944 stort in Hank een Amerikaans vliegtuig neer, met aan boord eerste luitenant James H. McDonnell. Met zijn parachute landt hij in een boomgaard nabij een boerderij in de Oudestraat van Dussen. De inwoners verbergen hem in een schuur aan de Nieuwesteeg. Van hieruit wordt hij, verkleed als schipper, door Willy en slagerszoon Janus de Veth op de fiets naar de Oranjepolder gebracht.

Ondertussen zijn de Duitsers erachter gekomen dat er een Amerikaan verborgen wordt gehouden. Enkele buurtbewoners worden verhoord en weer vrijgelaten, maar Willy wordt vanwege zijn actieve verzetshulp met name gezocht en uiteindelijk gearresteerd. Op 17 november 1944 wordt hij op 45-jarige leeftijd in Dussen gefusilleerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.