Albert Talens

1923 - 1951

Albert wordt geboren op 1 april 1923 in Assen en woont in Eindhoven. Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Albert meldt zich begin 1951 als een van 1670 vrijwilligers en wordt als korporaal ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Omdat de nood echter hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea direct doorgezonden naar het front.

De Nederlandse soldaten nemen deel aan Operation Roundup die vanaf 5 februari 1951 wordt gelanceerd om Noord-Koreaanse en Chinese troepen terug te dringen. Nadat zij echter op 11 februari de tegenaanval inzetten, breekt echter chaos uit onder de Zuid-Koreanen. De westerse troepen onder Amerikaanse aanvoering proberen zich vechtend terug te trekken richting Hoengseong, waarbij de Nederlanders worden opgedragen de terugtocht te dekken. De volgende dag, 12 februari, slagen Chinese troepen erin via een gat in de verdediging de commandopost van de Nederlanders in Hoengseong aan te vallen. In het felle gevecht dat dan losbarst, komen vijftien Nederlandse militairen om het leven. Een van hen is Albert. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de VN-begraafplaats te Busan in Zuid-Korea.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.