Albertus van Kempen

1913 - 1945

Albertus wordt geboren 23 mei 1913 in Bergen op Zoom. Na het einde van de Duitse bezetting is hij als korporaal aangesloten bij de Mijnopruimingsdienst dat achtergebleven mijnen en munitie onschadelijk maakt. Deze belangrijke taak brengt onvermijdelijk enorme risico’s met zich mee en regelmatig gaat het dan ook fout bij het ontmantelen van landmijnen. Vooral mijnen die lang hebben gelegen, worden na verloop van tijd instabiel en komen bij de minste of geringste beroering tot explosie.

Albertus komt om het leven op 7 juni 1945 in Deventer, vermoedelijk tijdens een dergelijke ontmantelingsactie. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Het inzetten van Nederlanders neemt na korte tijd drastisch af. De roep om dit werk door Duitse krijgsgevangenen te laten verrichten, wordt ondertussen steeds groter. Omdat de Conventie van Genève dergelijke inzet van krijgsgevangenen echter verbiedt, worden de Duitsers in krijgsgevangenschap beschouwd als ‘militair personeel dat zich heeft overgegeven’ en alsnog voor het ruimen van mijnen aangewend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.