Peter Kempen (bron: Bata Koerier, 3 mei 1946)

Peter Kempen

1924 - 1943

Peter wordt geboren op 28 april 1924 in het Limburgse Horst als zoon van fabrieksarbeider Gerard Kempen en Petronella Janssen. Hij woont in Eindhoven en werkt als brandzoolhechter in de Bataschoenfabriek in Best.

In reactie op de oproep van 29 april 1943 aan alle oud-militairen om zich voor krijgsgevangenschap te melden, worden eind april en begin mei landelijk massale stakingen georganiseerd die door de Duitsers buitengewoon gewelddadig worden beƫindigd. De meeste stakingen zijn op 3 mei afgelopen. Behalve door het optreden van de Duitsers gaan de meesten weer aan het werk vanwege het stuurloze karakter van de stakingen.

Ook in Eindhoven hebben massale stakingen plaatsgevonden. Als op maandagochtend 3 mei de fabrieken met een kleine personeelsbezetting weer het werk hervatten, grijpen de Duitsers hard in. Met overvalwagens trekt de Duitse politie de stad in om stakers te arresteren. In het hoofdkantoor van Philips installeren de Duitsers een Standgericht voor de veroordeling van de stakers. Uit een groot aantal arrestanten worden zeven personen gekozen die als voorbeeld moeten dienen. Een van hen is Peter die samen met zes andere stakers (onder wie vier werknemers van Philips), voor het vuurpeloton worden gezet op de fabrieksbinnenplaats. Diezelfde maandagmiddag, 3 mei 1943, worden ze gezamenlijk doodgeschoten. Peter is 19 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rita Voorjans-Siepel zei op 29 september 2019

Peter Kempen is bij mijn grootouders uit huis gehaald. Hij was daar in gevlucht.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 oktober 2019

Bedankt voor uw bericht, Rita. Ik kan me voorstellen dat dit een enorme indruk heeft achtergelaten bij uw grootouders, wetende wat er uiteindelijk met Peter is gebeurd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.