A.J. Vermeer (bron: A. Vermeer)

Albertus Vermeer

1922 - 1944

Albertus wordt geboren op 28 juli 1922 in Raamsdonk en volgt ten tijde van de Duitse bezetting volgt de opleiding tot politieagent. Dit plaatst hem en andere Nederlandse agenten voor het dilemma in hoeverre mee te gaan met de bezetter. Als enige gewapende en geüniformeerde macht waarvan de Duitsers het bestaan moesten accepteren, wordt de politie doelwit van indoctrinatie en gestimuleerd tot actieve collaboratie met de SS en Duitse politie. Dit vindt in het bijzonder plaats op de Politie Officieren School in Apeldoorn en het Politie Opleidingsbataljon te Schalkhaar.

Nederlandse politieagenten zijn, evenals de marechaussees, echter lang niet altijd actieve collaborateurs, maar zijn in dienst gegaan omdat ze bijvoorbeeld hun vaders beroep willen uitoefenen, of omdat ze in het dienstverband een manier zien om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Als gevolg daarvan hebben de Duitsers regelmatig te maken met ongehoorzaamheid en gebrek aan discipline bij de Nederlandse agenten. Met het verstrijken van de oorlogsjaren neemt het aantal incidenten van werkweigering en sabotage (in de vorm van het achterover drukken van wapens) snel toe. Vanaf zomer 1943 duiken de eerste agenten onder.

Albertus is na zijn opleiding in Schalkhaar ingedeeld bij de Politie Compagnie Eindhoven die in de Willem II-kazerne in Tilburg is gelegerd. De compagnie is berucht onder de Duitsers om de grote weerzin die er bestaat om met de Duitsers samen te werken. In augustus 1944 wordt de Compagnie disciplinair gestraft met overplaatsing naar Amsterdam. Een dertigtal agenten moet achterblijven en wordt aan de Grüne Polizei overgedragen die hen vastzet in kamp Amersfoort. Vandaaruit worden ze naar de Duitse concentratiekampen gestuurd. De Compagnieagenten die naar Amsterdam gaan, worden een maand later ook door de Grüne Polizei aangehouden en ontwapend vanwege grootschalige desertie en ontvreemding van wapens. Ze worden voor de keus gesteld over te gaan naar de Duitse politie of de Landstorm, of in het kader van de Arbeitseinsatz te worden gedeporteerd. De meeste agenten weigeren over te gaan naar Duitse dienst en worden naar de kampen gedeporteerd.

Het is niet bekend op welk moment Albertus op transport wordt gesteld, maar ook hij wordt wegens weigering gehoor te geven aan Duitse bevelen afgevoerd en komt via Amersfoort in oktober 1944 in Neuengamme terecht. Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan stelselmatige mishandeling door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Albertus worden de geleden ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt in het kamp op 27 december 1944, op 22-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Albertus Johan… zei op 5 mei 2020

Albertus is mijn oom. Ik ben naar hem vernoemd. Heb hem helaas nooit gekend. Ben naar Neuengamme en Amersfoort geweest en informatie over hem ingewonnen. Was zeer indrukwekkend! Voel mij met hem verbonden.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 mei 2020

Dat kan ik me voorstellen Albertus. Dat verbonden zijn.

Zeker als je ook zijn levensloop bent gaan volgen, dat geeft nog meer band met hem.

Johan Vermeer zei op 31 mei 2020

Het is nu al weer een aantal jaren geleden dat ik tijdens een familiebijeenkomst de indrukwekkende geschiedenis betreffende de in de oorlog omgekomen oom Albertus Johan te horen kreeg.
Wordt er als ik mijn naam noem weleens gevraagd of ik vernoemd ben naar een bekende schilder uit de zeventiende eeuw, vertel ik nu met trots dat ik de naam draag van een oom die in de oorlog het leven liet omdat hij in het verzet zat.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 juni 2020

Bedankt voor je reactie Johan en daar mag je terecht trots op zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.