A.J.M. Verhaegen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Alfred Verhaegen

1907 - 1944

Alfred wordt geboren op 26 augustus 1907 in het Zeeuwse Stoppeldijk en woont in Hoeven, waar hij kapelaan is. In het voorjaar van 1944 verleent hij onderdak aan Engelandvaarder en geheim agent Sjef Adriaansen die in januari was gedropt om vanuit bezet Nederland inlichtingen van het verzet naar Londen te seinen. De zender voor het contact met Engeland wordt in de pastorie te Hoeven ondergebracht.

Ondanks dat Sjef regelmatig van onderduikadres wisselde om ontdekking te voorkomen, wordt hij in juli, als hij zich in Hoeven schuilhoudt, door de Duitsers uitgepeild. Op 14 juli wordt hij samen met Alfred gearresteerd en vastgezet in het gebouw van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Ze worden voor verhoor overgebracht naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren, waar Alfred uiteindelijk de doodstraf opgelegd krijgt. Het vonnis wordt voltrokken in kamp Vught, waar hij op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, samen met Sjef wordt gefusilleerd. Alfred is 37 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.