Anthonie Vreeken (bron: Oorlogsgravenstichting)

Anthonie Vreeken

1910 - 1940

Anthonie wordt geboren op 15 januari 1910 in Zwijndrecht als zoon van Cornelis Vreeken en Jacoba van Namen. Na Rechten te hebben gestudeerd aan de Universiteit van Leiden gaat hij als griffier werken bij het kantongerecht in Zevenbergen. Daar sluit hij zich als vrijwilliger ook aan bij het Landstormkorps. Anthonie is getrouwd met Emmy Sennema uit Groningen; het echtpaar heeft geen kinderen.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Anthonie onder de wapenen geroepen en met de rang van luitenant aangesteld als commandant van de 16e compagnie Pantser Afweergeschut. Als onderdeel van de landsverdediging wordt hij met zijn eenheid in stelling gebracht bij Asschat, direct ten oosten van Leusden.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Als Anthonie de dag erop de melding ontvangt dat er op verschillende plaatsen in Nederland Duitse parachutisten zijn geland, verlaat hij om tien uur in de avond zijn stelling om te zien of er ook in Amersfoort zelf luchtlandingen hebben plaatsgevonden. Bij terugkeer naar zijn stelling wordt hij in de Leusdense buurtschap Hamersveld, ter hoogte van huize De Heiligenberg, door zijn eigen zenuwachtig geworden manschappen aangezien voor een Duitse parachutist en neergeschoten. Anthonie overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Hij is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Amersfoort op de gemeentelijke begraafplaats Rusthof.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 februari 2018

Van Anthonie Vreeken is inmiddels een portret geplaatst en zijn de gegevens aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.