Jacobus Vreeswijk

1925 - 1953

Jacobus wordt geboren op 12 augustus 1925 in Rotterdam en woont in Roosendaal. Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Jacobus meldt zich begin 1951 als een van 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Omdat de nood echter hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea direct doorgezonden naar het front.

Daar raakt Jacobus in de loop van de gevechten vermist. Het is onbekend wat er met hem precies is gebeurd. Zijn overlijdensdatum is vastgesteld op 26 juli 1953; hij is dan 27 jaar geworden. Jacobus wordt in herinnering gehouden op de begraafplaats van de Verenigde Naties in het Zuid-Koreaanse Busan.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

John van Eck zei op 19 juni 2023

Koos was de broer van mijn moeder. Ik kan me nu nog herinneren dat mijn moeder aan tafel zat te huilen toen het bericht van zijn overlijden binnen kwam.
Weet nog steeds niet met wie hij getrouwd was en zou dat graag willen weten.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 20 juni 2023

Hartelijk dank voor je reactie, John. Wat ontzettend verdrietig voor je moeder dat ze haar broer heeft verloren. In zijn overlijdensakte kun je lezen dat Jacobus getrouwd was met Wilhelmina Petronella Oostveen. Je kunt de akte vinden in ons Stamboom domein en vervolgens op zijn naam zoeken (vink ook overlijdensakte aan en evt de plaats Roosendaal): 

https://bhic.nl/memorix/genealogy/search/persons

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.