Antonie van der Kolk

1928 - 1949

Antonie wordt geboren op 10 november 1928 in Eethen en woont in Wijk en Aalburg. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort en wordt als soldaat ingedeeld bij de grenadiers.

Wegens het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, waar hij bijdraagt aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 30 juli 1948 vertrekt hij aan boord van de Zuiderkruis naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand aankomt in de haven van Semarang op Java.

Antonie wordt met zijn eenheid ingezet voor patrouilles en wachtdiensten in en rond Semarang. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 neemt hij deel aan de zuiveringsacties en militaire operaties rond Wonosobo, Bandjarnegara en Poerwokerto in Midden-Java. Ook in de maanden daarna vinden nog regelmatig acties plaats om revolutionaire infiltraties tegen te gaan en wordt de regio intensief gepatrouilleerd.

Antonie sneuvelt op 4 mei 1949 tijdens patrouille in Banjoemas. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wim van der Kolk zei op 18 januari 2022

Na vele jaren is het bijzonder om een kaarsje te mogen aansteken voor een oom die ik nooit heb gezien.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 19 januari 2022

Bedankt Wim, voor je mooie reactie. En dank voor het aansteken van een kaarsje bij het levensverhaal van je oom. Het doet goed om op deze manier toch aan hem te kunnen denken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.