Johannes Kolijn

1888 - 1944

Johannes wordt geboren op 12 januari 1888 in Wijk en Aalburg en woont in Purmerend, waar hij werkt bij de belastingdienst. Johannes zelf zit niet in het verzet, maar hij is bekend bij de Duitsers vanwege zijn vooraanstaande positie in de samenleving en anti-Duitse houding.

Als represaille voor de aanslagen op de Nederlandse collaborateurs luitenantgeneraal H.A. Seyffardt en secretaris-generaal Hermannus Reydon wordt tussen september 1943 en september 1944 een willekeurige groep vooraanstaande Nederlanders die als anti-Duits of antinazi bekendstaan door de Nederlandse SS vermoord. De namen van de mogelijke slachtoffers worden op de dodenlijst gemarkeerd met een sparrentak (Silbertanne). De reeks van 28 aanslagen staan daarom bekend als de Aktion Silbertanne, ofwel de Silbertanne-moorden. In totaal 44 Nederlanders worden vermoord, eerst door individuele SS’ers, vanaf juli 1944 treedt het Sonderkommando Feldmeijer op. Het Sonderkommando markeert Johannes als een van hun slachtoffers.

In de avond van 4 augustus 1944 stopt er een wagen met vier personen voor de woning van de familie Kolijn. Twee stappen uit en bellen aan. Als de dochter van Johannes opendoet, vragen ze waar haar vader is. Zodra hij in de deuropening verschijnt, wordt hij door het tweetal beschoten en dodelijk gewond achtergelaten. Hij overlijdt enkele uren later, op 5 augustus om 2 uur in de nacht. Johannes is 56 jaar geworden en wordt in zijn woonplaats begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.