Antonius Smits

1903 - 1945

Toon wordt geboren op 20 april 1903 in Cuijk, waar hij werkzaam is als ambtenaar bij de gemeente. Ten tijde van de Duitse bezetting verleent hij samen met onder andere kapelaan Schoenmakers en opperveldwachter Verkoelen hulp aan ondergedoken joden en jongeren die aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, proberen te ontkomen.

Toons verzetswerk komt op enig ogenblik naar buiten en leidt tot zijn arrestatie in de loop van 1944. Hij wordt naar kamp Amersfoort gebracht, waar hij wordt gevangengezet tot zijn deportatie in oktober 1944 naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Toon daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Toon worden de ontberingen van Neuengamme uiteindelijk te veel. Op 26 februari 1945 bezwijkt hij aan de gevolgen van mishandeling, uitputting en ondervoeding. Hij is 41 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.