Antoon Oomen

1899 - 1944

Antoon wordt geboren op 22 januari 1899 in Chaam en woont in Alphen, waar hij landbouwer is. Ten tijde van de bezettingsjaren is hij zelf niet aangesloten bij een verzetsgroep, maar hij zet zich niettemin in als hulpverlener aan Nederlandse onderduikers.

Op 6 oktober 1944 zit hij samen met verzetsstrijder van de Ordedienst (OD) Willy van den Corput uit Ginneken ondergedoken in de boerderij van Felix Roelen aan de Chaamseweg in Alphen. Eerder heeft Antoon twee leden van de Alphense OD, luitenant Notenboom en marechaussee Lems in zijn boerderij verscholen gehouden, maar uit veiligheidsoverwegingen zijn ze naar de boerderij van Roelen verplaatst.

Amper een kwartier nadat Notenboom en Lems de hoeve hebben verlaten, staat een peloton Duitse soldaten voor de deur, die eisen te horen waar de gevluchte OD’ers zijn. Felix, Antoon en Willy doen alsof ze van niets weten. Ze worden daarop door de Duitsers vastgegrepen en meegevoerd naar het Chaamse bos, waar ze in de nacht van 6 op 7 oktober liggend in een droge sloot worden neergeschoten. Felix overleeft de executie; hij is in zijn hals getroffen, maar niet fataal gewond geraakt en houdt zich voor dood totdat de Duitsers zijn vertrokken. Antoon, 45 jaar, en Willy, 21 jaar, worden echter op slag gedood. Antoon vindt zijn laatste rustplaats op het ereveld van de rooms-katholieke begraafplaats in Alphen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.