Petrus Oomens

1906 - 1946

Petrus wordt geboren op 13 januari 1906 in Oosterhout. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in Soerabaja. Hij huwt Adèle Virgini Willemsen uit Tegal met wie hij een kind krijgt.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. De Japanse veldtocht waarin de belangrijkste strategische punten worden ingenomen, zou uiteindelijk 3 maanden in beslag nemen en eindigen met de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942.

Het is niet bekend of Petrus in de dagen rond de capitulatie krijgsgevangen is genomen en is afgevoerd naar de kampen, of dat hij erin is geslaagd naar Australië uit te wijken, om vandaaruit aan geallieerde zijde de strijd tegen de Japanners voort te zetten. Petrus heeft de Japanse bezetting in ieder geval overleefd.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarmee breekt de chaotische Bersiap-periode aan, waarin met name buitenlanders – Japanners, Britten en Chinezen – en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer zijn van geweld. Petrus wordt opnieuw onder de wapenen geroepen bij de cavalerie van het KNIL en ingezet voor het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Hij sneuvelt op 3 januari 1946 tijdens de uitoefening van zijn plicht in de havenstad Balikpapan op Borneo. Petrus is 39 jaar geworden en wordt op een onbekende plaats in Indonesië begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.