A.E. van der Putten (bron: Oorlogsgravenstichting)

Antoon van der Putten

1920 - 1944

Antoon wordt geboren op 9 april 1920 in Budel. Tijdens de Duitse bezetting is hij als lid van de verzetsgroep in Dorplein die zich bezig houdt met sabotageacties en het ontvoeren van NSB’ers. In deze verzetsgroep zitten behalve Antoon ook Kees Kappers, de gebroeders Leo en Martin Looijmans, Theo Stevens en marechaussee Jan Zandvliet.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, laat de sabotageploeg een Duitse trein met SS’ers ontsporen bij Dorplein. Vier van de zes verzetsplegers zijn bij de actie aanwezig en verstoppen zich in het riet van het Ringselven. Ze worden echter ontdekt en ter plaatse door de SS’ers gemarteld, geslagen en uiteindelijk doodgeschoten. Antoon is 24 jaar geworden.

Later die dag worden de gebroeders Looijmans opgepakt en naar de ontspoorde trein gebracht. Ook zij worden na langdurige martelingen geëxecuteerd en bij de spoorbaan achtergelaten.

De verzetsgroep wordt na de oorlog gezamenlijk begraven op de erebegraafplaats in Budel-Dorplein.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.