Arie Breure (inzending Leo Oors)

Arie Breure

1905 - 1945

Arie wordt op 16 april 1905 geboren in Dinteloord. Op 15 maart 1928 emigreert hij naar St. John in de Canadese provincie New Brunswick. Enige tijd later verhuist hij naar Cardston bij Calgary in Alberta, waar hij rond 1930 een boerderij koopt. In juni 1937 ontvangt hij de Canadese nationaliteit.

In het najaar van 1939 komt hij als dienstplichtige op bij het Canadese leger, waar hij van november 1940 tot augustus 1942 officieel deel van uitmaakt.

Die zomer wordt hij echter als in het buitenland woonachtige Nederlander ook opgeroepen voor de Nederlandse krijgsdienst. Arie maakt dan de overstap naar de Prinses Irene Brigade. In 1943 is hij gestationeerd in het Nederlandse kamp te Wolverhampton in Groot-Brittannië, waar hij trouwt met de 22-jarige Anita Porter. Een week na hun huwelijk vertrekt Arie naar Zuid-Engeland en vandaaruit naar Nederland.

In november 1944 is Arie weer terug in zijn ouderlijk huis in het inmiddels bevrijde zuidelijke deel van Nederland. Op 15 januari 1945 bevindt hij zich in de omgeving van Nieuwland als hij enkele zaken naar zijn vrouw in Groot-Brittannië wil opsturen. In een boerenschuur zoekt hij naar een houten kistje om de spullen in te doen, maar hij wordt dan door een geplaatste boobytrap gedood. Arie is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Arie-Jan de Regt zei op 5 mei 2024

Ik steek een kaarsje aan de de oom waarnaar ik vernoemd ben en die zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 6 mei 2024

Wat mooi Arie-Jan, zeker rondom deze tijd van bevrijding (maar eigenlijk ook het hele jaar door) verdienen zij dit kaarsje en onze aandacht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.