Cornelis Breukhoven

1920 - 1945

Cornelis wordt geboren op 23 januari 1920 in Amsterdam. Als de oorlog uitbreekt woont hij in Oss, waar hij werkt als chemisch technicus bij NV Organon. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als verspreider van illegale pamfletten. Ook helpt hij collega-analist Johannes de Roos bij het bereiden van knalkwik voor sabotageacties.

Op 13 april 1943 wordt het tweetal door de Duitsers betrapt in hun werkplaats op de Osse hei. Na een kort vuurgevecht, waarin Johannes weet te ontsnappen, wordt Cornelis gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland, waar hij in Sachsenhausen terechtkomt. Vanwege het oprukken van het Rode Leger, laat de SS het kamp op 20 en 21 april 1945 ontruimen. Ongeveer 33.000 gevangenen worden op mars gezet naar Raben Steinfeld, ruim 160 kilometer naar het noordwesten. Door de ontberingen en mishandelingen in het kamp zijn de meeste gevangenen al fysiek uitgeput voordat ze aan de dodenmars beginnen. Duizenden bezwijken onderweg en zij die niet meer verder kunnen, worden ter plekke doodgeschoten. In de buurt van Wittstock is Cornelis in de laatste dagen van april 1945 zo ook waarschijnlijk om het leven gekomen, van uitputting in elkaar gezakt en doodgeschoten. Hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.