Arie de Bruijn (bron: J. Vos)

Arie de Bruijn

1898 - 1945

Arie wordt geboren op 29 januari 1898 in het Zuid-Hollandse Rockanje en woont in Wijk en Aalburg, waar hij opperwachtmeester van de staatspolitie is. Wegens verzetsactiviteiten wordt hij tijdens de Duitse bezetting gearresteerd en vastgezet in Fort de Bilt in Utrecht.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt bij herberg de Woeste Hoeve op de Veluwe een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, het hoofd van de SS en de Duitse politie in Nederland. Rauter overleeft de aanslag en laat de dag erop als vergelding in totaal 274 gevangenen fusilleren. Arie is een van de aangewezen Todeskandidaten. Op 8 maart 1945 wordt hij in Fort de Bilt gefusilleerd. Arie is 47 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan vos zei op 17 januari 2018

Arie de Bruijn was veldwachter in veen. Zijn vorige standplaats was Schoonhoven.hij was als boerenzoon (loonwerker) in Rockanje geboren.
In Geldermalsen werd hij gwaarschuwd niet terug te gaan om dat hij werd gezocht. Wie geen kwaad doet hoeft geen kwaad te vrezen ondanks de warschuwing ging hij door. werd onmiddellijk opgepakt en naar het wolvenplein in Utrecht gedeporteerd . Tegelijkertijd met de jongens van het Veens verzet D. D. 8 maart op fort de Bilt gefusilleerd .
4 juli 1945 is hij in veen herbegraven door het wapen. van de marechaussee. In de jaren 50 bijgezet op het ereveld in Loenen .
Arie de Bruijn maakte geen deel uit van het verzet.doch op de zolder van het gemeentehuis waarbij ook zijn ambtswoning aan was verbonden werden wapens gevonden welke op een eerder tijdstip door de inwoners. Van veen ingeleverd moesten worden.Als represaillemaatregel is ook hij D.d 8 maart gefusilleerd.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Dag Jan, bedankt voor de informatie over Arie de Bruijn. Ook hem hebben we nu veel beter in beeld!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.