F.A.F. de Bruijn (bron: DeurneWiki, Heemkundekring H.N. Ouwerling, Deurne)

Frits de Bruijn

1920 - 1944

Frits wordt geboren op 4 oktober 1920 in Asten, waar hij woont en werkt als kruidenier. Tijdens de Duitse bezetting is hij lid van de knokploeg Bakel. Ook is hij actief voor het pilotencentrum De Zwarte Plak in de Peel, dat zich inzet voor het verbergen van neergestorte geallieerde piloten.

In de avond van 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) gaat het mis. Frits wordt samen met verzetskameraad Martien van den Eijnden uit Deurne door de Duitsers betrapt bij sabotagewerk aan het spoor tussen Griendtsveen en Zeilberg. Ze worden ter plekke doodgeslagen. Frits is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

van der Loo zei op 22 september 2022

Frits de Bruijn heeft samen met mijn overgrootvader gevochten in het verzet. Hij was een vlotte prater, volgens mijn overgrootvader. Hij zou dan ook zijn mond voorbij gepraat hebben tegen de verkeerde persoon. Dit zou er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat de Duitsers wisten wat hij van plan was en hem hebben doodgeslagen.
Overgrootvader: Harrie Peeters (onderscheiden met het verzetskruis)

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 september 2022

Bedankt voor uw reactie Meneer van der Loo, wat ontzettend erg om dit te lezen, als het écht zo gegaan is is dit zeer triest.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.