A.M. van Uden (bron: Heemkundevereniging Berchs Heem, Berghem)

Arnold van Uden

1916 - 1945

Arnold wordt geboren op 24 juni 1916 in Berghem als zoon van Nardje van Uden en Anna Gielis. Na zijn dienstplicht in 1936 te hebben vervuld bij de Huzaren, wordt hij in 1939 vanwege de toenemende oorlogsdreiging gemobiliseerd en opnieuw bij de Huzaren ingedeeld. Na de meidagen van 1940 gaat hij met groot verlof en keert voor de duur van de Duitse bezetting terug in het burgerleven.

Op 24 september 1944, kort na de bevrijding van Oss en omstreken, wordt hij toegelaten tot de Binnenlandse Strijdkrachten, wat doet vermoeden dat Arnold een achtergrond heeft in het gewapend verzet. Op 7 oktober wordt hij ingedeeld bij de Stoottroepen van Commando Brabant en ingezet bij de verdediging van de ‘Corridor’ richting Arnhem. Zijn onderdeel krijgt op 17 november bezoek van luitenant Knottenbelt, die jongens komt werven voor de commando-opleiding in Groot-Brittannië. Arnold meldt zich direct en vertrekt na de eerste keuring twee dagen later naar Engeland. Na een tweede, zware keuring wordt hij tot de opleiding toegelaten. De trainingen vinden met name plaats in de Schotse Hooglanden rond Achnacarry, die zich goed lenen voor de zware oefeningen. De opleiding is in handen van de berucht strenge luitenant-kolonel Charles Edward Vaughan, veteraan van de Eerste Wereldoorlog. Een van de hulpinstructeurs is Raymond Westerling die als kapitein van het Korps Speciale Troepen rond de jaarwisseling 1946-1947 een bloedige contraterreur zal ontketenen in Zuid-Celebes.

Arnold doorstaat de training en mag op 14 april 1945 de groene baret dragen. Daarnaast wordt hij bevorderd tot korporaal. In afwachting van zijn inzet wordt hij overgeplaatst naar detachement Londen, maar ook dan gaan de oefeningen door. In de zomer van 1945 gaat het mis als hij tijdens het oversteken van een snelstromend riviertje van zijn zelfgemaakte touwbrug valt en met zijn rug hard op een rotsblok terechtkomt. Zwaargewond wordt hij naar het Brompton Hospital in Londen overgebracht, waar hij verschillende keren wordt geopereerd. De geboden hulp mag echter niet meer baten en Arnold overlijdt op 5 september 1945. Hij is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Mill Hill in Londen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.