A.H.A.P.M. van der Velden (bron: H. van der Velden)

Arnoldus van der Velden

1922 - 1945

Arnoldus wordt geboren op 15 januari 1922 in ’s-Hertogenbosch waar hij werkzaam is als kantoorbediende. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, hoewel over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse niets bekend is. Hij wordt echter op enig moment door de Duitsers gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort. Daar blijft hij tot 14 oktober 1944, als hij wordt gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Arnoldus daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Uiteindelijk worden de ontberingen ook voor Arnoldus te veel. Hij bezwijkt op 14 januari 1945 in het kamp aan uitputting, ondervoeding en mishandeling. Arnoldus is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.