A.G. Verschuren, graf (bron: Y. Severs)

Arnoud Verschuren

1919 - 1940

Arnoud wordt geboren op 11 februari 1919 in Waspik als derde kind van Antonie Verschuren en Johanna Knapen. Ze hebben samen twaalf kinderen, maar enkelen van hen zouden de volwassenheid niet halen.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Arnoud onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij het 1-17 Grensbataljon, gelegerd aan de Maas bij Horn, ter verdediging van de Maasbrug naar Roermond. Daar maakt hij deel uit van de personele bezetting van kazemat G-23 aan het zuiden van de weg over de brug.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en komt het over de gehele lengte van de Maaslinie verspreid tot felle gevechten. De kazematten bij Horn worden die eerste dag van de oorlog zwaar onder vuur genomen door Duitse artillerie. Arnoud wordt bij deze beschietingen dodelijk getroffen in de loopgraaf vlakbij G-23. Hij is 21 jaar geworden.

Zijn ouders in Waspik worden door de paters Karmelieten op de hoogte gebracht van het sneuvelen van hun zoon. Het is het zoveelste verlies voor de familie die zwaar aangeslagen achterblijft. Vader Antonie keert ernstig in zichzelf en moeder Johanna zoekt troost bij de paters en in het genezen van kwaaltjes bij dorpsgenoten.

Arnoud vindt zijn laatste rustplaats thuis in Waspik op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.