Azdin Chadli (bron: Oorlogsgravenstichting)

Azdin Chadli

1988 - 2009

Azdin wordt geboren op 2 november 1988 in Uden als zoon van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder. Hij meldt zich voor een militaire carrière bij het leger en wordt als soldaat 1e klasse ingedeeld bij het 42e Pantserinfanteriebataljon. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Azdin eind maart 2009 naar Afghanistan gezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF). Deze internationale missie is in eerste instantie opgezet om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in de wederopbouw van hun door oorlog geteisterde land. Niet alleen de Amerikaanse interventie die in oktober 2001 volgde na de aanslagen van 11 september, maar ook het Taliban-regime daarvoor, de burgeroorlog en de interventie van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig hadden diepe, permanente schade achtergelaten in het land.

De internationale troepenmacht van ISAF wordt eerst in Kabul, maar later in heel Afghanistan ingezet en raakt spoedig verzeild in een gewapend conflict met terugkerende Taliban-troepen en andere militante groeperingen. De Nederlandse troepen worden met name in de centrale provincie Uruzgan ingezet.

Azdin is nog maar een week in Afghanistan begonnen, als hij maandagavond 6 april 2009 sneuvelt bij een raketaanval op Kamp Holland bij Tarin Kowt. Vijf andere militairen raken bij de aanval gewond. Azdin is 20 jaar geworden.

In het najaar van 2023 is bij Uden het ecoduct over de A50 naar Azdin vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.