B. Beekmans (bron: Heemkundekring Dye van Best)

Bernard Beekmans

1907 - 1940

Bernard wordt op 12 oktober 1907 geboren in Best. Hij is getrouwd met Catharina Vorstenbosch en vader van drie kinderen. Hij werkt in Best als klompenmaker bij het bedrijf van zijn oom, maar dient ook twee jaar bij de Vrijwillige Landstorm in ’s-Hertogenbosch. Aansluitend daarop vervult hij zijn dienstplicht als infanteriesoldaat bij de 3e compagnie van het 17e grensbataljon. Na de mobilisatie van het leger, afgekondigd op 28 augustus 1939 in reactie op de toenemende oorlogsdreiging, wordt Bernard met het 17e grensbataljon naar verschillende stellingen langs de Maas gezonden. Daar betrekt hij met zijn mitrailleur kazemat S 1 bij Wessem.

Zodra de Duitsers de Maas bij Wessem oversteken, vlucht de bezetting van de kazemat, maar Bernard blijft als enige op zijn post en neemt de vijand onophoudelijk onder vuur, totdat de mitrailleur het door oververhitting begeeft. Daarna opent hij, vrijwel als laatste overgebleven verdediger, met zijn geweer het vuur op de vijand.

Vier gevangengenomen Nederlandse soldaten worden door de Duitsers naar de kazemat gestuurd om Bernard tot overgave te dwingen. Hij blijkt dan al te zijn gesneuveld. Duitse soldaten die de Maas al eerder waren overgestoken, hadden de kazemat in de rug aangevallen en Bernard daarbij gedood. Hij is 32 jaar oud geworden.

Vanwege zijn standvastigheid is Bernard postuum benoemd tot Ridder 4e klasse van de Militaire Willemsorde.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Arda Knoops Beekmans zei op 19 september 2019

Trots op mijn opa die ik nooit heb gekend.
Mooi om te zien dat hij nog steeds herdacht wordt.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2019

@ Arda Knoops-Beekmans. En het is ook goed te zien, dat hij in de familie nog in de herinnering leeft.

Arda Knoops Beekmans zei op 3 mei 2021

Bernard Beekmans is in Wessem gesneuveld.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 3 mei 2021

Bedankt voor je reactie Arda, de plaats van zijn overlijden staat in zijn verhaal. Of vind je dat het er niet duidelijk genoeg staat? Dan kan ik het altijd nog toevoegen hoor.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 3 mei 2021

Door dit bericht van Arda is nu inderdaad in de tekst de plaats Wessem correct weergegeven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.