B.J. Beenen (bron: K. Beenen)

Bernard Beenen

1918 - 1944

Bernard wordt geboren op 1 oktober 1918 in Oud-Zevenaar en woont in Bergeijk op de Lage Berkt. Van beroep is hij timmerman, maar als de algehele mobilisatie wordt afgekondigd, wordt ook Bernard onder de wapenen geroepen. Tijdens de meidagen van 1940 wordt hij krijgsgevangen genomen en op mars naar Duitsland gezet. Bernard weet te ontsnappen, maar door de ontberingen en de lange zwerftocht is hij sterk vermagerd en fysiek afgebroken. Bij zijn zus Anna in Valkenswaard verblijft hij een tijd om aan te sterken. Daarna keert hij terug naar zijn ouderlijk huis op de Lage Berkt.

Tegen het einde van de Duitse bezetting sluit Bernard zich aan bij Partizanen Actie Nederland (PAN), een verzetsorganisatie die vooral in en rond Eindhoven actief is. Daar neemt Bernard deel aan overvalacties op distributiecentra om bonkaarten voor onderduikers te bemachtigen.

Op 28 september 1944, na de bevrijding, komt Bernard om het leven bij het opruimen van munitie. Hij wordt met militaire eer begraven op de rooms-katholieke begraafplaats van Bergeijk-’t Loo.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Koos dhr. Beenen zei op 8 juli 2023

Via de Oorlogsgraven Stichting heb ik op 05-07-2023 een kopie van een document, gedateerd 15-07-1957, ontvangen. In dit document staat als doodsoorzaak vermeld dat mijn oom Bernardus Johannes Beenen is verongelukt bij het opruimen van munitie. In bovengenoemd artikel staat vermeld dat hij kleding en schoenen had opgehaald. Gaarne aanpassing hiervan.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 17 juli 2023

Nog bedankt voor de nieuwe informatie, Koos. De tekst is inmiddels aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.