Bernard Gotjé

1903 - 1942

Bernard wordt op 18 juli 1903 in Woensdrecht geboren als zoon van Geertruida Geurts. Pas in 11 januari 1908 erkent zij hem als haar natuurlijke kind. Op 18 juli 1912 wordt hij met toestemming van zijn moeder ook erkend als kind van Joannes Gotjé, van wie hij de achternaam overneemt.

Op volwassen leeftijd woont Bernard in het Limburgse Nieuwenhagen, waar hij werkt in de mijnbouw. Zijn linkse sympathieën brengen hem ertoe om tijdens de Duitse bezetting mee te werken aan het illegaal drukken en verspreiden van de communistische bladen De Vonk en De Waarheid.

Na te zijn ontdekt, wordt Bernard op 31 mei 1942 in Heerlen gearresteerd. Via kamp Amersfoort wordt hij naar het grote concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd, waar hij op 30 oktober van datzelfde jaar wordt binnengebracht. Ruim een maand later, op 5 december 1942, is Bernard overleden. Een precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar is vrijwel zeker het gevolg van de stelselmatige mishandeling, uitputting en ondervoeding die hem en andere gevangenen te wachten stond. Hij is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.