R.E. Gostelie (bron: Oorlogsgravenstichting)

Rudolf Gostelie

1895 - 1943

Rudolf wordt geboren op 3 juli 1895 in ’s-Hertogenbosch en woont in Den Haag, waar hij werkt als adjunct-directeur. In 1941 sluit hij zich aan bij een van de eerste verzetsgroepen tegen de Duitse bezetting. Deze groep zou later bekend worden als de Stijkelgroep, naar de vermeende leider Han Stijkel, een jonge academicus uit Den Haag. In feite is de Stijkelgroep een los verband van verzetsplegers uit Den Haag, Amsterdam en de Zaanstreek die onderling spionagemateriaal uitwisselen om informatie naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen.

Als Han Stijkel met twee kompanen in de lente van 1941 een poging onderneemt om met een viskotter vanuit Scheveningen naar Engeland te varen, worden ze door de Duitsers onderschept. Nog diezelfde nacht volgt een golf van arrestaties door Den Haag; circa 150 mensen worden opgepakt wegens betrokkenheid bij de groep. Rudolf is een van betrokkenen die dan wordt gearresteerd en vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’. Daar blijft hij tot 26 maart 1942.

Samen met 46 andere leden van de Stijkelgroep wordt Rudolf dan naar het Berlijnse stadsdistrict Moabit getransporteerd, waar hij door het Oberkriegsgericht ter dood wordt veroordeeld wegens spionage en hulp aan de vijand. Dertig andere leden krijgen hetzelfde vonnis. Op 4 juni 1943 worden de verzetsplegers naar de gevangenis in Berlijn-Tegel gebracht, waar ze met intervallen van vijf minuten na elkaar worden gefusilleerd. Rudolf is een van de 31 ter dood veroordeelden die in de ochtend voor het vuurpeloton sterven. Hij is 47 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.