B.A. Jochems (bron: Heemkundekring Jan uten Houte, Etten-Leur)

Bernard Jochems

1927 - 1947

Bernard wordt geboren op 11 december 1927 in Etten. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Oirschot en wordt als soldaat ingedeeld bij het 4-7 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Bernard voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 15 februari 1947, na een korte militaire opleiding, vertrekt hij aan boord van de Kota Baroe naar de Oost. Na een zeereis van ruim een maand debarkeert Bernard in Palembang in Zuid-Sumatra. Daar wordt het bataljon voor en tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 ingezet voor bewakingsdienst en patrouille in Palembang en de omliggende kampongs.

Bernard komt op 17 december 1947 tijdens patrouille te Ipil, stroomopwaarts aan de Moesi, door verdrinking om het leven nadat zijn prauw is omgeslagen. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rina Ruczynski… zei op 20 februari 2022

In het kader van de huidige ontwikkelingen rondom de inzet van Nederlandse militairen in Indonesië probeer ik de waarheid te achterhalen omtrent de dood van mijn oudoom Bernardus Jochems.
Mijn oma en opa en mijn vader hebben mij altijd verteld dat hij tijdens een patrouille is verdronken. Ik ben daarom verbaasd nu op uw site te lezen dat hij is neergeschoten. Hoe kan ik achter de juiste informatie komen?

Piet Jochems zei op 21 februari 2022

OOK IK WEET NIET BETER, DAN DAT MIJN OOM IS VERDRONKEN TIJDENS EEN PATROUILLE. HIJ ZOU IN EEN DRAAIKOLK TERECHT ZIJN GEKOMEN. DIT VERHAAL WORDT GESTAAFD DOOR ZIJN BROER JAN JOCHEMS, DIE GELIJKERTIJD IN INDONESIE VERBLEEF EN NA DE DOOR VAN BERNARTD DIRECT NAAR HUIS MOCHT

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 22 februari 2022

Dag Rina en Piet, dank voor jullie waardevolle reacties.

Tot mijn eigen verbazing kom ik in onze bronnen ook niets tegen over een vuurgevecht, maar wel dat Bernard door verdrinking om het leven is gekomen. Ik ga er zonder meer vanuit dat er bij onze verwerking van de gegevens een fout is ingeslopen. Om verwarring te voorkomen, heb ik het verhaal en de gegevens op de site uiteraard aangepast.

Excuses voor de ontstane onduidelijkheid.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.