B. van Gerwen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bernard van Gerwen

1925 - 1949

Bernard wordt geboren op 30 december 1925 in Best. Op 8 mei 1946 wordt hij opgeroepen voor de dienstplicht en als soldaat ingedeeld bij de D-batterij van 2-8 Regiment Veldartillerie, van de 7 December Divisie. Na een korte, algemene opleiding wordt Bernard geschoold tot kanonnier en chauffeur. Op 22 oktober 1946 wordt hij aan boord van Johan de Witt naar Nederlands-Indië gezonden. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Bernard samen met ruim 200.000 militairen ingezet om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

Na aankomst wordt Bernard met zijn eenheid gelegerd in de stad Bandoeng, in het binnenland van West-Java. Van hieruit neemt hij deel aan de Politionele Acties; twee ingrijpende militaire operaties die het territorium dat door de Nederlandse troepen op Java en Sumatra wordt beveiligd in korte tijd aanzienlijk vergroten. Tussendoor wordt Bernard als mitrailleurschutter op verschillende patrouilles door het achterland en langs de demarcatielijnen gestuurd, zonder gewond te raken. Zijn diensttijd vordert en begin 1949 komt zijn repatriëring weer in zicht. Hij verheugt zich al op het weerzien met zijn vader en met zijn verloofde, Annie Trompenaars uit Middelbeers.

In de ochtend van 21 februari 1949 wordt Bernard op patrouille gestuurd naar de heuveltop in Tjisondarik, in de omgeving van Bandoeng, om deze veilig te stellen tegen revolutionaire soldaten. Op ongeveer honderd meter onder de top wordt de patrouille plotseling met een automatisch wapen onder vuur genomen. Omdat Bernard een mitrailleur bij zich heeft, is hij met name het doelwit van de aanval. De vijand verdwijnt spoorloos. Patrouillecommandant Verhoeve verbindt de zwaargewonde Bernard en samen met andere kameraden wordt hij op een draagbaar naar de dichtstbijzijnde post gebracht. Pas na enige tijd kan hij door een dokter worden behandeld. Onderweg naar het militair hospitaal in Tjimahi bezwijkt Bernard aan zijn verwondingen. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Leon van den zei op 13 juni 2020

Ik ben bij het opruimen van spullen van m'n moeder een fotoboekje tegen gekomen van de begrafenis van kannonier B v Gerwen uit best.
Mijn vader (1925) heeft ook bij de kanonnen gediend tijdens de politionele akties. Mogelijk heeft dit fotoboekje meer waarde voor jullie dan voor mijn moeder (als ze komt te overlijden)
Is hier interresse voor?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 juni 2020

Beste Leon, hartelijk dank dat je bij het tegenkomen van dit fotoboekje aan ons hebt gedacht. Ik heb jouw aanbod meteen doorgemaild naar mijn collega Frank van Doorn. Hij zal snel contact met je opnemen hierover. Misschien kunnen we het alvast scannen?

Leon van den Schoor zei op 13 juli 2020

Het fotoboekje wat ik heb bevat fotos van begrafenissen op het ereveld in bandung van:
B v Gerwen
Altenburg
Smeets
Bij de uitvaart van B v Gerwen zie ik mijn vader mee de kist dragen.
Waar moet dit foto boekje naar toe?

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 17 juli 2020

Beste Leo van der Schoor, Hartelijk dank voor uw aanbod. U kunt het boekje sturen aan het BHIC, postbus 81, 5201 AB 's-Hertogenbosch, t.a.v. Frank van Loon. Die is nu op vakantie, maar zal u daarna antwoorden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.