G. van Gerwen, graf (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Godefridus van Gerwen

1916 - 1943

Godefridus wordt geboren op 28 maart 1916 in Valkenswaard. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de infanterie. Ten tijde van de Japanse inval die op 8 december 1941 volgt op de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan, bevindt Godefridus zich in Bandoeng. Van daaruit wordt hij ingezet bij de verdediging van de kolonie. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt hij in krijgsgevangenschap afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Daar werkt hij samen met duizenden andere krijgsgevangenen als dwangarbeider aan de Birma-spoorlijn. Godefridus komt terecht in het Birmese kamp Phadong, op tachtig kilometer van het Birmese eindpunt van de lijn in Thanbyuzayat. Vanwege het hoge aantal sterfgevallen in dit kamp staat Phadong algauw bekend als ‘dodenkamp’. Hier bezwijkt Godefridus op 6 november 1943 aan de gevolgen van ziekte, ondervoeding en het extreem zware werk. Hij is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.