W.A. van Gerwen (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Wim van Gerwen

1927 - 1949

Wim wordt geboren op 24 december 1927 in Valkenswaard, als vijfde kind van Jan van Gerwen en Elisabeth Habraken. Zijn vader is groentehandelaar aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard en Wim gaat hier al op jonge leeftijd aan de slag. Hij heeft het voornemen de zaak later van zijn vader over te nemen.

Op 3 juli 1947 wordt Wim als dienstplichtige opgeroepen en gaat hij naar de basis in Maastricht voor zijn opleiding. Op 30 januari 1948 wordt hij aan boord van de Zuiderkruis naar Nederlands-Indië uitgezonden. Wegens het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim samen met ruim 200.000 militairen naar de kolonie gestuurd om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Eenmaal in Indië aangekomen, wordt Wim ingedeeld in een mortierpeloton van het 5-6 Regiment Infanterie dat in Solo (Soerakarta) is gelegerd.

In maart 1949 loopt Wim malaria op verblijft hij in het hospitaal op de basis. Nadat hij is hersteld, reist hij met enkele Limburgse soldaten in een brencarrier zijn inmiddels vertrokken eenheid achterna. Op 5 maart 1949 rijdt de carrier in de kampong Djumopolo op een landmijn. In de explosie die volgt, komen Wim en alle andere inzittenden om het leven. Wim is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wilma van Gerwen zei op 14 september 2018

Ik ben de dochter van zijn jongste broer ( die ook al 50 jaar overleden is ) was nieuwsgierig naar een oom die ik nooit gekend heb wel vernoemd naar hem, en om eerlijk te zijn ik lijk ook op hem . Als ik ooit genoeg geld gespaard heb ga ik zijn graf bezoeken. Maar mooi dat ik hier de foto's kon zien .

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 oktober 2018

Dag Wilma, wegens vakantie was ik afwezig, maar nog bedankt voor uw reactie. Fijn om te horen dat we uw op deze manier voor u al beter in beeld hebben kunnen krijgen. Zodra we zijn biografie hebben geschreven, zal deze ook op de site geplaatst worden. Sowieso zal deze verschijnen in de definitieve eregalerij van komend najaar.
Hopelijk gaat de reis naar Indonesië er nog van komen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.