A.T.J. van Gestel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adriaan van Gestel

1916 - 1944

Adriaan wordt geboren op 16 januari 1916 in Woensel als tweede en jongste zoon van winkelier Hendrikus van Gestel en Maria van den Heuvel. Na de lagere school en twee jaar ambachtsschool gaat hij als tabakswerker aan de slag. Zijn dienstplicht vervult hij vanaf juli 1937 bij het 2e Regiment Huzaren, waarna hij met groot verlof gaat. Op 2 januari 1939 meldt hij zich als vrijwilliger en wordt ingedeeld bij het 3e Regiment Huzaren. Met dit onderdeel dient Adriaan tijdens de meidagen van 1940. Op 15 juli van dat jaar gaat hij met groot verlof, maar meldt zich opnieuw als vrijwilliger bij het depot van de Koninklijke Marechaussee en wordt marechaussee te paard.

Als gevolg van de politiehervormingen tijdens de bezettingsjaren wordt Adriaan op 1 maart 1943 als wachtmeester aangesteld bij de Staatspolitie, met als standplaats de politiekazerne in Baarle-Nassau. Later dat jaar, op 10 september, trouw Adriaan met Petronella Boerenkamp. Samen krijgen zij een zoon.

Vanaf dat moment raakt Adriaan steeds nauwer betrokken bij het verzet, in het bijzonder bij het onderhouden van de hulplijn voor neergestorte geallieerde piloten, maar ook bij de hulpverlening aan joodse onderduikers en Franse oud-militairen. Hij werkt daarin nauw samen met collega’s Niessen, Smit, Lippens, Geert Gerritsen en verzetsvrouw Miet Cornelissen-Verhoeven. Commandant De Gier heeft een leidende rol in het netwerk.

Na verraad door onder andere twee meisjes, worden Adriaan, Geert en Miet met haar echtgenoot in de ochtend van zaterdag 9 september 1944 bij Miet thuis gearresteerd. Ze worden het gebouw van de Koninklijke Militaire Academie in Breda binnengebracht en hardhandig verhoord. Miets echtgenoot wordt dan vrijgelaten, maar Adriaan, Geert en Miet brengen de nacht in de cel door. De volgende ochtend wordt het drietal naar de Galderse Heide (‘Schiethei’) gebracht en daar om tien voor tien gefusilleerd. Hun naakte lichamen worden naderhand in Baarle voor de Hollandse kerk gedumpt, waar de dominicanessen zich spoedig over hen ontfermen. Adriaan is 28 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Harrie Boerenkamp zei op 18 januari 2018

Dit is mijn oom..
Was getrouwd met zuster van mijn Vader I M J Boerenkamp , Nellie Boerenkamp.
Zijn oudste zoon leeft nog en woont in Budel...Ad van Gestel.
Oom Adriaan is doodgeschoten door de Duitsers in Breda....meegenomen vanuit Baarle Nassau..omdat hij in het verzet was,samen met mijn Vader...

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Dag Harrie, hartelijk dank voor de aanvullende informatie en voor de foto van uw familie, zijn schoonfamilie. Hier zijn we enorm mee geholpen! De foto heb ik inmiddels geplaatst en de aangeleverde gegevens ga ik in ons bestand opnemen.

Harrie Boerenkamp zei op 18 januari 2018

Ome Ad is met 4 anderen voor de Grote Kerk in Breda gefusilleerd.verlinkt in Baarle Nassau met het uitgaan van de kerk...in verband met verzet...joden etc onder laten duiken..en een represaille van een nsb,er daarvan in de bossen(doodgeschoten)ons pa was daarbij ....door hem waren hun al genoemd bij de duitsers....mijn tante is hardhandig verhoord op het postkantoor...door haar haar aan de deurklink vast te knopen en te draaien tot bijna ontworteling...alleen zij wist niets.....mijn vader was daar ook onder gedoken...aangezien hij uit de Krupp fabrieken in Hamburg was gevlucht....dwangarbeid... Tante Nellie is in Budel gaan wonen en hertrouwt..en mijn Peettante.

Jos van Roozendaal zei op 24 januari 2018

Beste heer Boerenkamp, als lid van de Stichting Herdenking Bevrijding Baarle zijn we al lang op zoek naar de familie van een van de drie verzetshelden die afkomstig uit onze gemeente zijn gefusilleerd door de bezetters op 10 september 1944. Wij als stichting zouden graag in contact komen met de de familie. Als het mogelijk is dan kan Frank van Doorn ons misschien met elkaar in contact brengen. Vooropgesteld met alle respect dat u dat ook wilt natuurlijk.

Harrie Boerenkamp zei op 6 maart 2018

Beste Jos,
In reactie hierop was het fijn dat Ik U heb gesproken en in contact heb kunnen brengen met mijn neef en zijn vrouw.Ik en een vriendin , gaan in Mei naar Baarle Hertog voor de herdenking.
Beste Groet. Harrie Boerenkamp.

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Jump to search
Adrianus Theodorus Johannes van Gestel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren
18 januari 1916, Woensel
Overleden
10 september 1944, Breda
Land
Nederland
Groep
Pilotenhulp
Adrianus Theodorus Johannes van Gestel (Woensel, 18 januari 1916 - Breda, 10 september 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Van Gestel was wachtmeester der Marechaussee in de Brigade Baarle-Nassau. Hij zat in het verzet en hielp samen met zijn collega Gradus Antonius Gerritsen vluchtelingen en geallieerde piloten de grens over.
Hij werd opgepakt door de Duitsers en overgebracht naar het voormalig grootseminarie te Haaren. Daar zat hij op de eerste verdieping, aan de binnenkant in cel 152, samen met M.A. v.d. Laar, Maas en Schamper. Op 10 september 1944 werd hij op de Galderse Heide (de "Schiethel") te Breda gefusilleerd.
Na de oorlog ontving hij postuum het Verzetsherdenkingskruis en van de Amerikaanse Regering te Utrecht op 12 maart 1947 de Medal of Freedom.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.