A.J.H. van Gestel (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Adrianus van Gestel

1912 - 1944

Adrianus wordt geboren op 20 november 1912 in 's-Hertogenbosch. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingedeeld bij de veldartillerie. Als de Japanners na de Nederlandse oorlogsverklaring van 8 december 1941 overgaan tot de verovering van Nederlands-Indië, wordt Adrianus ingezet bij de verdediging van de kolonie. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942, wordt Adrianus krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider werkt aan de Birma-spoorlijn.

Op 8 juni 1944 wordt Adrianus samen met ruim 200 Nederlandse en 1070 Britse krijgsgevangenen naar Singapore afgevoerd, waar ze inschepen op het vrachtschip de Hofuku Maru, dat op 4 juli in konvooi richting Japan vertrekt. Op 21 september, als het schip de haven van Manilla heeft verlaten, wordt het konvooi aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers. Twee voltreffers brengen de Hofuku Maru binnen twee minuten tot zinken. Adrianus is een van de 1050 opvarenden die bij deze ramp om het leven komen. Hij is 31 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.