H.J.M. van Gestel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Harrie van Gestel

1918 - 1944

Harrie wordt geboren op 10 juni 1918 in Geldrop en werkt als machinebankwerker op de montageafdeling van Philips in Eindhoven. In 1943 wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz in Duitsland, maar na een week keert hij terug en duikt vervolgens onder. Vanaf dat moment sluit hij zich aan bij het georganiseerde verzet onder de schuilnamen “Hendriks” en “De Leeren Jas”. Harrie verspreidt illegale bladen, verleent hulp bij het verbergen van onderduikers en geallieerde piloten en neemt als lid van Knokploeg Sint-Oedenrode deel aan gewapende overvallen op distributiekantoren om bonnen en levensmiddelen buit te maken. Hij heeft de leiding bij de grote overval op het distributiekantoor te Geldrop, in de nacht van 16 op 17 april 1944. Via het verzet en zijn werk bij Philips leert hij Annie kennen, met wie hij zich verlooft. Zij is de jongere zus van medeverzetsstrijder Hendrik van Hoeven uit Heeze.

Nadat de verzetsgroep vermoedelijk door een infiltrant van de Nederlandse SS is verraden, worden Hendrik en Harrie op 14 mei 1944 gearresteerd en naar SD-Polizeigefängnis Haaren gebracht. Na het verhoor dat met zware mishandeling gepaard gaat, worden ze ter dood veroordeeld en naar kamp Vught gebracht. Daar worden ze samen in de avond van 9 augustus 1944 op de fusilladeplaats geëxecuteerd. Harrie is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.